Leksjon 6. Lovsangslederskolen


Å skape en helhet i lovsangsavdelingen


Publisert: 24.04.2008 fra Richard Sundstrøm/ www.crossnet.se

Et viktig ord som summerer min tankegang rundt dette med å lage en lovsangsavdeling, er HELHET. Det er et kort og enkelt ord som du kan memorere! Om dette ordet fins med i utformingen av lovsangsavdelingen, fins gode forutsetninger for at det skal gå bra! Om det fins en helhet, skaper det trygghet og hvile, og det blir lettere å "lede" lovsang. Man kan samle folket rundt noe og tilbe Gud i mer enhet hvis lovsangen ledes med en helhetstankegang.
Forrige leksjon handlet om å bygge opp lovsangsavdelingen ut fra ulike temaer, og det er et eksempel på hvordan en helhet kan bygges opp. Du hopper ikke hit og dit, men sangenes innhold og fokus skaper en helhet. Her kommer ytterligere noen eksempel på hva som kan hjelpe til med å skape en helhetsfølelse.


Toneart
En enkel måte å bygge opp en helhet på er å la sangene bindes sammen gjennom at du velger samme toneart, eller tonearter som fungerer bra sammen.. Dette er, som alle tips jeg gir, ingen bastante sannheter, men rett og slett et enkelt tips.
Iblant kan det være verd bryet å transponere en sang slik at den kan knyttes sammen med en annen sang i samme toneart, - for helhetens skyld.
Tonearter som er smidige sammen er for eksempel E, A, C#m eller G, C, Em eller C, F, Am. Om man for eksempel går fra en sang i E-dur til en i A-dur kommer det til å bli veldig smidig, da disse toneartene ligger "nær" hverandre.
Jeg har jo ingen anelse om hvilket musikalsk nivå du som leser er på, så det er vanskelig å vite om dette er tydelig er vanskelig å forstå...men vit at for helhetens skyld vinner du mye på å ikke hoppe hit og dit mellom alle mulige tonearter.


Tempo
Tempoet på sangene kan skape helhet eller gjøre lovsangsavdelingen slitsom og rykkete. Velg gjerne å kjøre et par sanger i samme tempo, eller lignende tempo. Ofte starter en lovsangsavdeling i høyere tempo og avsluttes i roligere tempo, men akkurat som tidligere tips, er det ingen regel. Tvert imot skal du være frimodig og gjøre helt motsatt i blant! Prøv ut sangene i forskjellig tempo, for iblant viser det seg at visse sanger gjør seg bedre med litt høyere eller saktere tempo enn man først tror.
Sanger har ofte en "självsväng" (svensk ord!), - et tempo som føles rett - og finner man dette i lovsangen, skapes også en helhet.
Jeg har lagt merke til at det er verd å bruke litt tid på dette, for blir tempoet feil på sangene, blir helhetsfølelsen ikke bra. Lovsangsavdelingen kan oppleves som enten for treig eller alt for stressende.

Overganger
Jeg prøver å jobbe mye med overganger i lovsangsledelse, altså å gjøre noe med mellomrommet mellom sangene. Her skal du trene når du er alene for å skape en flyt og en helhet. Som hjelp kan du tenke at en avdeling er "en sang med flere deler", og ikke fem-seks forskjellige sanger. Mellom sangene kan dere for eksempel:
- Spille instrumentalt, noen i teamet spiller mens andre gjør seg klare for neste sang.

- Be, du eller noen i teamet leder lovsangen videre gjennom bønn.

- Les bibelord. Noen leser et bibelord som vekker tilbedelse.

- Si noe kort, oppmuntre til å uttrykke seg og å være med i tilbedelsen. OBS! Prat ikke ihjel lovsangsavdelingen!

- Stillhet. Om dere "gjør noe av" mellomrommene mellom sangene, så kommer også mellomrommene der dere er stille til å fylles med noe! Stillheten har sin funksjon og man skal ikke bli redd for stillheten, eller stresset.
Jeg vil slå et slag for overgangene, slik at dette ikke bare blir anledningen da vi blar i notene.Lovsangsavdelingen skal bygge en helhet, ikke bli en sang, avbrudd, en ny sang, avbrudd etc.
Å tenke gjennom toneart, tempo og overganger, er tre gode tips til å bygge lovsangsavdelinger som skaper en helhet! Lykke til - og ta små skritt mot å vokse i dette!

God bless!
Rickard Sundström

Kommentarer